Edison’ın Black Maria’sı

Genel-geçer bilgiler her zaman doğru değildir, hiç azımsanmayacak kadar çöp bilgiler ile sık sık karşılaşırız. Birçoğu kötü bir amaç gütmez ama yine birçoğu insanları kandırma üzerine kuruludur sebepsizce.

mezzanine_321

Çöp ama zararsız (!) bilgilerden biri de Edison’un ampulu icat ettiğidir. Ampulun mucidi Humpry Davy’dir yani Edison değildir. Peki neden Edison’un adı bu mucidin önüne geçmiştir? Edison’un yaptığı şey ampülün sürekli yanmasını sağlamaktı. Sadece bunu yaptı. Bir çeşit ampul v2 diyebiliriz.

Sinema tarihinin ilk film stüdyosu New Jersey, Amerika’da 1893’te kuruldu.  Thomas Edison’un araştırma laboratuarlarının yanında Kinetografik Tiyatro adıyla inşa edildi.Bu stüdyo tavanı açılabilen, derme çatma denilebilecek, siyah karton ve ahşaptan yapılmıştı. Kısaca Edison’un insanlığa dokunan bir hayrı da Kinetografik Tiyatro oldu, şirket böyle adlandırmıştı o yapıyı. Lakin halk ve polisin dilinde Black Maria adıyla ünlendi.

montrealblackmariac-1927
Halk arasında ”Black Maria” olarak bilinen polis aracı.

Ayrıca burada çekilen, Amerika’nın ilk telif haklı filmi (doğrusu motion picture) Ağustos 1894’te yapıldı. Bu film Edison’un yardımcılarından Fred Ott’un hapşırığının çekildiği ”Bir hapşırığın Edison’un Kinetoskopuyla kaydı” adlı 5 saniyelik filmdi.

Black Maria’da çekilen ilk film, otuz dört saniye uzunluğundaydı. Filmde 3 kişi demircileri canlandırıyordu.

Buna rağmen Edison ve ekibi filmleri çekmek için bir senaryo amacı gütmediler. Olabildiğince deneme yapıp kısa planlar çekmek istiyorlardı. Bunun için Black Maria’da çekilen görüntüler genellikle Vodvil sanatçıları, akrobatlar, Buffalo Bill’in Vahşi Batı Ekibi, horoz dövüşü, illüzyon gösterileri, kukla gösterileri gibi içeriklerden oluşuyordu. Burada çekilen filmler yine panayır gibi toplu mekanlarda gösteriliyordu.

Black Maria günümüz sinemasına stüdyo kavramını kazandıran girişimdi. Gayet düşük maliyetli bir yapı olduğunu ve etrafının siyah kartonla kaplandığını düşünürsek sinema gibi dev bir sektörün mütevazi ilk adımlarından biriydi.

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir