Renklerin Psikolojik Anlamları ve Sin City: A Dame to Kill For

Renkler hayatımızın her anında etkili bir unsur. Odamızın rengi, telefonumuzun rengi, şehirlerin simgesel renkleri vs. bu liste böyle devam edebilir. Her rengin bizde yaşattığı his başka olsa da renklerin evrensel ve genelgeçer anlamını bilmek bizim için oldukça önemli bir husus.

Sin City: A Dame to Kill For, bu konu için tuhaf gelebilir ama öyle değil. Genel olarak karanlık bir atmosferde, çizgi roman tadında geçen bir devam filmi Sin City: A Dame to Kill For (Bundan sonra Sin City 2 olarak bahsedeceğim). Film siyah-beyaz tonlarda olsa da bazı karakterler ve bazı renkler gözümüze sokulmuş durumda. Bunun sebebi estetik bir kaygıdan ziyade o rengin bizi istenilen şekilde etkilemesi.

Bazı kültürlerde renkler farklı anlamlara gelebilir. Örneğin uzak doğuda beyaz ölümü, siyah ise hayatı simgeler.

Şimdi kare kare, Sin City 2’den yola çıkarak renklerin anlamlarını açıklayalım.

Altın Rengi

Altın bildiğimiz gibi değerli bir maddedir. Sinemada da altın renginin anlamı doğal olarak; zenginlik, değer, şımarıklık ve ihtişam olarak nitelenir. Manute’nin gözünün altın rengi olmasının sebebi, hizmet ettiği ailenin gücünü göstermek veya Manute’nin tek başına olan ihtişamını anlatmaktır diyebilirim.
altın sarı

Aynı zamanda senatörün oğlu olan karakter (önceki filmde hiç sevmemiştim, ismini de anımsayamadım); şımarık, zengin ve hırs dolu biriydi. Sanırım bu özelliklerinden dolayı daha sonra rengi sarıya döndü.altın sarı2

Gümüş Rengi

Bir diğer zenginlik alameti de bu. Fakat bu renk filmde genellikle zenginlikten çok, kan için kullanılıyor. Bunun sebebi de, gümüş renginin dünyevi şeyleri simgeliyor olması.

gümüş kan

Polis karakterin ve gözlüklü tüm karakterlerin, gözlüklerinin cam renginin gümüş olmasının sebebi ise, gözlerini bürüyen hırsları göstermesiydi. Bildiğiniz üzere bu sahnede kendini kaybetmişcesine Ava’nın yanına giden Mort’un tek düşündüğü cinsel arzularıydı. Bunun uğruna da olmayacak işler yaptı. gümüş

Kırmızı

Geldik renklerin en ünlüsüne. Kırmızı, gücü, öfkeyi, arzuyu, seksi, saldırganlığı, şiddeti vb. hisleri simgeler. Alttaki planda Gail karakterinin üzerindeki kırmızı mont, onun Old Town’daki gücünü gösterir nitelikte.

kırmızı

Dudağı tanıdınız mı? Sin City 2’nin dominant kadın karakteri Ava’nın bu sahnede söylediği şehvetli sözler için oldukça etkili bir plan olduğunu söyleyebiliriz. Tabi ki kırmızıyla birlikte. kırmızı_'

Gail’in arabasının rengi sizi şaşırtmış olmamalı.kırmızı-3

 

Mavi

Mavi; inancı, maneviyatı, sadakati, uyum ve birlikteliği simgeler. Ava’nın burada Dwight’i tavlamak için giydiği montun rengi rastgele seçilmemiş. Sahnede geçen diyaloglar tamamen Ava’nın Dwight’a güven vermeye ve onu etkilemeye çalışmasında ibaret.mavi

 

Sarı

Sarı; bilgeliği, gevşemeyi, mutluluğu, hayali, umudu simgeler. Öte yandan korkaklığı, ihaneti ve aç gözlülüğü de simgeler. Bunun sebebi Altın Rengi’ne yakınlığından olabilir.

Filmin en tatlı karakteri Marcie’nin sarı saçları ve saçlarının renklendirdiği bedeni filmde tam mutluluk kaynağı olarak konulmuş gibi. Marcie, saf ve iyi bir karakterdi. Film’deki tamamen renkli tek karakter de buydu. Üzerindeki elbise tabi ki siyahtı. Sonuç olarak Sin City’nin kirine pasına bulaşmıştı.sasrı

 

Yeşil

Yeşil; özbenliği, gururu, sağlığı , azmi ve yatıştırıcılığı simgeler. Ava’nın yeşil gözleri çoğu zaman, kırmızı dudağını ve mavi montunu arkaplana atacak kadar karakteri değiştiriyor. Her işini azimle yapması ve amacına ulaşması için bir araç gibi.

yeşilyeşil-2

Pembe

pembe

Aşkı, masumiyeti, mutluluğu ve romantizmi simgeler. Kadınsı bir renktir ve genelde onların zerafetini gözler önüne serer. Bu sahnede hayat kadını olan karakterimizin, zor durumda kalışı, pembe renkle daha da dramatize edilmiş fakat, sahnenin ilerleyen planlarında işler oldukça değişiyor.

 

Sonuç olarak, renkler gördüğünüz üzere farklı ve bazen çelişkili anlamlara gelebiliyor. Önemli olan kostüm tasarımınızı dikkatli ve karaktere uygun olarak yapmanız. Sinema elinize kamera aldıktan sonra adım atabileceğiniz basit bir sanat alanı değildir.

 

Visited 2 times, 1 visit(s) today

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir